‘Alles wat we waarnemen wordt door onze eigen geest geselecteerd.’

Ik geloof in visueel werken, in (team)coaching en ik heb dromen. Ik praat met anderen, geef trainingen en maak tijd om anderen mee te nemen in waar ik in geloof. Herkenbaar?

Ik merkte dat ik soms moe werd in plaats van dat ik er energie van kreeg om mijn mooie droom met anderen te delen. Hoe kwam dat?

Precies op het juiste moment kreeg ik in mijn inbox de uitnodiging voor het seminar ‘succesvol beïnvloeden’. Het gaf me gelijk het eerste inzicht in wat ik al die tijd aan het doen was: ik was anderen aan het overtuigen in plaats van succesvol beïnvloeden. Interessant!

Drie weken later zat ik met 400 mensen in een zaal. Totaal uitverkocht. Beinvloeden is dus een dingetje. Velen naast mij zijn dus nieuwsgierig hoe je vol energie anderen mee kan nemen in jouw droom.

Erik Smithuis (mede)oprichter van ICM neemt ons als spreker mee in de principes van succesvol beïnvloeden. De psychologie van beïnvloeden terug gebracht naar 16 principes. Het lijkt een truck, een snelle oplossing of een kunstje. Niks is minder waar: het is leren luisteren met gevoel.

De belofte is groots. Positieve beïnvloeding betekent meer geluk, succes, plezier en zelfs meer verdiensten. Betere relaties en er is minder energie voor nodig!

De eerste 3 principes heb ik uitgebreider voor je beschreven. Geen zorgen: onderaan de blog staan ze alle 16 op een rijtje.

Wees je bewust van jezelf. 

Jij bent de belangrijkste sleutel bij positief beïnvloeden. Mensen zijn heel goede imitators: zien is doen. Dus als jij verandert, verandert je omgeving ook. Wat kan je veranderen om te beïnvloeden? We hebben allemaal onze eigen patronen ontwikkeld. Sta je er wel eens bij stil wat je als eerste doet in de ochtend? Grote kans dat dit een patroon is geworden waar je je niet heel bewust van bent. Af en toe een reflectiemoment gedurende de dag geeft inzicht in jouw patronen, gedachten en gedrag. Vanuit inzicht kan je veranderen. En daarmee je omgeving. Denk maar eens aan je collega’s. Allerlei gedachten en daarmee gevoelens schieten nu vast voorbij. Vanuit jouw blik op de wereld kijk je naar je collega’s en BAM… gedachten – gevoel – gedrag. Dit heet ook wel projectie. Zijn je gedachten niet heel positief? Alleen jij kan dit veranderen als je je er bewust van bent.

Voorbereiding is 90% van het succes.

Mijn jongste zoon zit in het examenjaar. Ik gebruik deze uitspraak steeds vaker omdat zijn examens steeds dichterbij komen, maar er geen planning te zien is. We hebben hier uiteraard te maken met een puberbrein en daar is plannen niet een begrip, laat staan een werkwoord. Toch blijf ik het herhalen omdat ik er enorm in geloof.

Ik neem mijn voorbereidingen van workshops als voorbeeld. Het eerste wat ik graag wil weten is het doel. Wat wil de opdrachtgever eruit halen? Zorg dat het doel duidelijk is.

Daarna ga ik de workshop plannen in de agenda. Wanneer kan iedereen en is er focus? Indien er die week veel deadlines staan voor de deelnemers, is de focus elders en haal je minder uit de workshop. Bepaal een juiste timing voor je workshop, je gesprek of het leren voor examens.

En dan is de omgeving aan de beurt. Voor een optimaal resultaat is het slim om na te denken over de ruimte  en de indeling. Voor mijn workshops zoek ik een ruimte die past bij het programma: gaan we interactief aan de slag? Dan tafels aan de kant. Ik geef mezelf van tevoren ook een plek in de ruimte en bedenk wat passend is bij mijn rol (coach, facilitator of trainer).

En dan hebben we nog de persoonlijke profielen van de groep. Heel interessant en zeker niet onbelangrijk. Ik check of mijn werkvormen en communicatie aansluiten bij de deelnemersprofielen. Best veel kaders zou je nu kunnen denken. Bedenk dat het vaak anders loopt en dat improvisatie, humor en plezier de andere 10% vullen!

Ontspanning is onze grootste kracht

Positief beïnvloeden doe je niet gisteren of morgen maar 100% in het hier en nu. Dit heeft alles te maken met aandacht. We zijn er als mensen heel goed in geworden om van human beingste veranderen in human doings. We moetenenorm veel en willen ook nog tijd hebben voor onze sociale contacten, familie, gezin en geliefden. Oh ja, en jezelf niet vergeten!

Door deze druk (stress) kiezen we vaak onbewust een ‘positie’: voorwaarts (ongeduldig) of achterwaarts (onverschillig of uitgecheckt). Om vol aandacht in het hier en nu te zijn kan je ook bewust kiezen voor de middenpositie. Je kan een groep ook helpen door aan de start van een workshop iedereen 2 minuten te geven om zich even uit te spreken zodat je ze de kans geeft om ‘ in te checken’.

En dan komt de grootste uitdaging: laat alle weerstand los.  Die collega die het altijd beter weet, degene die nooit stil zit en de ander die alleen maar oog heeft voor zijn telefoon: Ergernis! Heel logisch en het helpt niet om je te ontspannen. Tip van de dag: In plaats van je te ergeren ga je je verwonderen. Geweldig, ik verwonder me nu de hele dag! 😉

Alle 16 principes op een rijtje

 1. Wees je bewust van jezelf
 2. Voorbereiding is 90% van het succes
 3. Ontspanning is onze grootste kracht
 4. Gebruik woorden zorgvuldig
 5. Let op non-verbale communicatie
 6. Stel een pilot voor
 7. Zoek de gemeenschappelijkheden
 8. Gebruik de kracht van humor en plezier
 9. Toon je kwetsbaarheid
 10. Maak zaken bespreekbaar
 11. Stem af op de behoefte van de ander
 12. Geef zelf het voorbeeld
 13. Stel de hulpvraag
 14. Geloof in wat je doet
 15. Laat je waardering blijken
 16. Zet zelf de eerste stap

Meer lezen over positief beïnvloeden?

‘Beinvloed anderen, begin bij jezelf’ geschreven door Bert van Dijk

‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’ geschreven door Dale Carnegie