Nieuwsgierig als grondhouding

Bij de opleiding NLP is 1 van de basisregels: wees een OEN (Open, Eerlijk en Nieuwsgierig). Toen de regel werd besproken leverde dit ook wat verbaasde blikken op. Wat bleek? Er waren wat overtuigingen dat nieuwsgierig zijn soms wordt geassocieerd met: brutaal, bemoeien en over iemands grenzen gaan. Dit kwam voornamelijk doordat die persoon dit als kind van de ouders mee had gekregen. Dit gaat dan vaak over nieuwsgierig zijn naar de ander en niet op de inhoud om bijvoorbeeld zelf te leren en te ontwikkelen. Ik heb deze associatie niet van huis uit mee gekregen. Integendeel! Nieuwsgierig staat in mijn top 5 van persoonlijke waarden.

Ben jij nieuwsgierig?

We worden allemaal geboren met een portie nieuwsgierigheid en onbevangenheid. Hierdoor ontdek je de wereld om je heen en leer je allerlei vaardigheden. Je leert kruipen, lopen en fietsen. Brabbelen, praten en zingen. Je leert hoe je kan eten en hoe speelgoed werkt.

Bas Haring vertelde tijdens een interessante lezing dat nieuwsgierigheid samen met onbevangenheid een grondhouding voor hem is en dat dit hem veel heeft gebracht. Nieuwsgierigheid helpt om ingewikkelde zaken die in eerste instantie te moeilijk lijken, te gaan onderzoeken waardoor je grip krijgt op de zaak. Het stimuleert om je te gaan verdiepen en er energie in te steken.

Onbevangenheid zorgt voor een oordeelloze blik. Bas gaf hier een mooi voorbeeld van. Hij bestelde een CV-ketel. Bij bezorging bleek het een zelfbouwpakket te zijn en vond hij in het pakket heel veel losse onderdelen. Zijn nieuwsgierigheid gaf hem energie om op onderzoek uit te gaan hoe hij dit het beste werkend in elkaar kon krijgen. Zijn onbevangenheid zorgde ervoor dat hij niet werd tegengehouden door oordelen en veronderstellingen zoals: veel te moeilijk, lukt je toch niet, heb je geen verstand van, dus stop er mee. Door zijn grondhouding kwam hij in actie en dit leverde een werkende CV-ketel op!

Nog een mooi voorbeeld is de sterren chefkok El Bulli. Als keukenhulpje vroeg hij zich af waarom aardappels op 100C gekookt moesten worden. Kon dit ook anders? En wat gebeurt er dan met de smaak, de textuur etc? Deze grondhouding heeft hem uiteindelijk 3 sterren opgeleverd. Hij stelde zijn vragen vanuit nieuwsgierigheid en een positieve drive om te verbeteren en innoveren.

Een ander uitgangspunt is om vanuit een negatieve emotie nieuwsgierig te zijn. Je bent ergens niet van overtuigd en vraagt je af: Kan dat wel? Is dat wel mogelijk? Is het waar? Hierbij geldt ook: Kom in beweging, stel vragen, doe onderzoek, test dingen uit, gebruik je netwerk en neem je nieuwsgierigheid serieus!

Nieuwsgierig + onbevangen = grondhouding -> open blik